Atitudinea. Ultima redută a rezistenței umane

6 min de lectura

„Ultima libertate umană este de a alege atitudinea cuiva”. Viktor Frankl.

Atitudinea este ultima redută a rezistenței umane. Piesa de rezistenţă în orice luptă!

Victor a fost un neurolog și psihiatru austriac care a supraviețuit Holocaustului, trăind prin lipsurile și ororile atât ale Auschwitz, cât și ale lui Dachau. Ce a spus el despre libertate este indispensabil înțelegerii noastre personale. Soția, părinții și fratele său au fost uciși de naziști. Răpitorii săi l-au închis cu sârmă ghimpată. I-au dat un pat infectat cu păduchi. I-au dat un set de haine de închisoare cu dungi. Nu i-au permis nicio opțiune de meniu, doar o crustă de pâine și supă chioară. I-au spus când să se trezească, când să lucreze și când să doarmă. I-au controlat toate relațiile și i-au restricționat vorbirea, pedepsind sever cea mai mică lipsă de respect sau opoziție.

Au luat orice libertate pe care o poate avea o persoană … cu excepția uneia. Nu puteau să-și forțeze drumul în mintea lui și să-i ia libertatea de a-și alege atitudinea față de circumstanțele și viața sa. Aceasta era a lui și singurul care nu putea fi controlat din exterior. Tu singur îți poți alege atitudinea şi modul de a păşi peste circumstanţe.

Același lucru este valabil pentru tine și pentru mine, mai ales cu luptele mult mai mici cu care ne confruntăm.

Soțul dvs. dificil nu vă poate controla atitudinea. Dar tu poți!
Adolescentul tău rebel nu îți poate controla atitudinea. Dar tu poți!
Liderii voștri care te dezamăgesc nu vă pot controla atitudinea. Dar tu poți!
Supraveghetorul tău nerecunoscător nu îți poate controla atitudinea. Dar tu poți!
Politicienii împotriva cărora vă poziționați nu vă pot controla atitudinea. Dar tu poți!
Pastorul sau preotul tău care nu e un exemplu nu îţi poate forța atitudinea. Dar tu poţi!

Tu și numai tu singuri poți alege dacă vei fi plin de speranță sau faci loc disperării astăzi. Recunoscător sau mormăit. Vesel sau mizerabil. Pacient sau iritabil. Încurajator sau critic. Amabil sau dur. Lista de opțiuni continuă.

Chei pentru păstrarea şi dezvoltarea unei atitudini care te susține.

  1. Nu lua lucrurile personal. Ceea ce se întâmplă cu tine nu definește identitatea ta. Oricărui om bun i se poate întâmpla lucruri rele. Cine eşti este mai important decât ce ţi se întâmplă. Devino mai conştient de valoarea ta. Ai fost creat şi nu ai evoluat. Eşti o ființă unică şi specială. Descoperă-ţi valoarea şi asimileaz-o. Credinţa în Dumnezeu a fost un factor principal în supraviețuirea lui Victor în lagăr.
  2. Începe să lucrezi la ”ștergerea ochelarilor”. Problema nu este problema cu care te confrunţi ci modul în care interpretezi problema cu care te confrunţi. De cele mai multe ori ochelarii noştri sunt afectaţi de identitatea slabă sau puternică pe care o avem. Identitatea te ajută să vezi mai bine. Cine eşti şi cât de conştient eşti de cine eşti tu, va afecta modul în care te vezi pe tine şi situaţiile prin care treci.
  3. Dă voie oamenilor să îţi greşească. Nu înseamnă pesimism, ci ancorarea în realitate. Căsnicia nu este relaţia fără de greşeli. Ci relaţia în care rămâne împreună în ciuda greşelilor. Şi doar o inimă cu o valoare intrinsecă şi cu ochelari şterşi va putea permite altora să îi greşească şi să îi iubească în continuare. Permiţându-le să comită greşeli te elibereţi pe tine de presiunea inutilă de a avea control asupra lor. Control prin care vrei să te protejezi.

Nu te poți proteja de exterior, dar te poți proteja de interiorul tău, adoptând o atitudine corectă. Control personal şi nu control asupra altora. Aceasta este calea spre viaţă şi spre o Căsnicie Fără Regrete!