Suntem mai profund afectați de paradigmele în care creștem decât ne putem imagina! Ne consumăm viața convinși că o trăim cum vrem noi, când de fapt e trăită potrivit modelelor neconștiente la care am fost expuși. Ajungem spre finalul ei să o evaluăm…dar prea târziu! Nu mai este loc de întoarcere… Prea puțin se mai poate face ca să compensezi diferențele descoperite. Familia ta actuală plătește din plin tribut unui sistem neconștientizat dar care este puternic încurajat.

Lumea încă este împărțită în două. Sunt două modele cu privire la individ. Acestea au amprentat filosofia de viață familială, socială și religioasă. Familia este sub asaltul presiunii EU-lui individual. Deși popular, acest concept (neconstientizat) aduce mai multe deservicii familiei și societății decât contribuții. Opozant acestui tip este EUL colectiv.

EUL individual se concentrează asupra propriilor sentimente, gânduri, decizii și încearcând să trăiască viața destul de individualizat.

Nu percepe apartenența lui la un puzzle mai amplu, de care aparține și pe care îl afectează. Conceptul de comunitatea nu este înțeles decât ca un context din care poate extrage resursele necesare și pe care îl abandonează dacă nu este satisfăcut. A consolida comunitatea în care trăiește nu este o prioritate. Vrea să aibă lucrurile de-a gata și așteaptă recunoștința celorlalți, după care luptă, fiind instabil cu privire la identitatea lui. A renunța, a contribui sau a investi pentru ca mai târziu să aibă beneficii comune nu constituie o valoare personală.

Eul individual este concentrat asupra a ceea ce ”îi iese”, percepând viața din prisma paradigmei economice în care trăiește: Cum aș putea obține mai mult aducând în relație cât mai puțin?  Așteaptă fremătând bonusurile din relațiile cu care se intersectează. Familia pe care o formează, prietenii pe care și-i face trebuie în viziunea lui, să deservească scopurilor personale. Nu este genul de om care declară fățiș interesul lui de a fi slujit de ceilalți pentru că ar fi prea odios. Dar în schimb se hrănește cu orice apreciere primită. Identitatea lui este consolidată de ceea ce primește nu de ceea ce oferă. Este o personalitate nesigură, dominată de teama de a duce lipsă sau de a fi pe locul doi.

Luptă pentru realizări personale care atunci când sunt atinse nu fac decât să adâncească în momentele private de sinceritate cu sine, acel sentimen de alienare, că nu aparține și că nu are valoare dezbrăcat de realizările sale.

Cel mai străin concept pentru sine este câștigăm împreună sau pierdem împreună. Construcția personalității lui îl face inapt să urmărească binele colectiv de care este inter-dependent.

rămâi aproape pentru a descoperi EUL COLECTIV